Tillbaka till index, berättelser

P-löpet, Norge

1993 genomförde Nisse ett högt ställt mål, medeldistanstävlingen i Norska polarhundklubbens regi, P-löpet. Distansen: 100 km non stop. Träningsvägen dit var lång och målmedveten. Alla höstens och vinterns träningspass var bokförda, och man kan konstatera att de hade över 1000 km i benen innan denna tävling.

Banan gick de 45 första km mestadels i lätt kuperad skogsterräng för att sedan sträcka ut på sjöisar, monotont för hundarna, men inga uppförsbackar. Det var en varm marsdag där solen värmde allt för mycket. Snön var mycket blöt och tung, hundarna måste tyckt det var fruktansvärt varmt. Trots allt gick de vidare, lockade av andra spann längre fram. Solen började dala liksom temperaturen. Hundarna imponerade allt mer, de bara fortsatte att gå. Till slut var mållinjen nådd och erfarenheten om samojeden som arbetshund hade ökat. Planerna inför 1994 år P-löp tog genast fart

Ytterligare tre P-löp har körts, varje år är detta träningsmålet. Förhoppningen är att få se många samojedspann i spåret. Anta utmaningen!

För alla som har kännedom om rasen är det bekant att samojeden kan bli Svensk Polarhundchampion, S(POLAR)CH, vilket är ett draghundchampionat. I Norge är motsvarigheten Norskt trekkehundchampionat, NTCH. Någon hanhund och någon tik skall vara först att erövra titlarna, och just dessa två championats första innehavare blev tiken Nordvikens Awoshka och hennes son Nordvikens Tsar Dodoorowitsh, "Dodo".

 

Team Nordviken i full karriär